Voorlezen

Over deze web-app

Deze webapp is ontwikkeld door de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Met Familie enzo kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking zelfstandig aan de slag met het in kaart brengen van hun (familie)netwerk.

Familie enzo brengt in kaart:

 • Wie er in het netwerk zitten.
 • Welke van deze mensen belangrijk zijn.
 • Voor wie de persoon met een licht verstandelijke beperking belangrijk is.
 • Van wie de persoon met een licht verstandelijke beperking steun krijgt en aan wie hij of zij steun geeft.
 • Welke andere mensen in het netwerk elkaar steun geven (bijv. moeder – zus, oma – vader).
  • Familie enzo geeft daarmee niet alleen inzicht in de ondersteuning die mensen met een licht verstandelijke beperking ervaren vanuit hun familie, maar ook in de wederkerigheid van hun relaties. Als laatste heeft Familie enzo aandacht voor het netwerk als systeem, dat wil zeggen dat het alle onderlinge relaties in het netwerk in kaart brengt.

   Als alle vragen zijn ingevuld, verschijnt een helder overzicht van het netwerk in beeld. Het resultaat kan uitgeprint worden als familieportret of als input voor een gesprek gebruikt worden. De resultaten kunnen helpen om het netwerk actief te betrekken en te verstevigen, als daar een behoefte ligt. Zo draagt de webapp bij aan participatie en inclusie van mensen met een verstandelijke beperking.

   Familie enzo is voorzien van een handleiding voor behandelaren en andere professionals om samen met de gebruiker het resultaat betekenis te geven.

Lees de handleiding